Jan van Gastel's Vogel en Digiscoping Blog

Jan van Gastel's Vogel en Digiscoping Blog

Over dit blog

Dit blog gaat over het waarnemen en - voornamelijk - over het fotograferen en digiscopen van vogels, vooral in het werkgebied van de Vogelwerkgroep 'Het Gooi en Omstreken'. Fotograferen doe ik (sinds augustus 2018) met een Panasonic G9 camera met Panasonic 100-400 mm lens. Mijn digiscoop apparatuur: een Swarovski STX of ATX 95 mm telescoop en een Panasonic DMC GX7-camera met een 20 mm Panasonic Pancake Lens of een 30 mm Sigma lens, achter de telescoop geplaatst met een digidapter. Dit staat op een Gitzo G1327 statief en een Gitzo G2380 vloeistofkop. Deze setup geeft me een telelens-equivalent van 1200 tot 4200 millimeter.


Het formaat van de foto's in dit blog is nogal klein en de foto's zijn niet klikbaar. Daarom zet ik onder de meeste foto's een link om door te klikken naar grotere foto's in mijn 'Birding and Digiscoping' website (link naar deze site hieronder). Soms maak ik ook foto's met een 100-300 mm telelens op mijn camera.

Mijn websites:
Birding and digiscoping
Albums met vogelfoto's
Mijn vogelfoto's op Flickr
Astronomy


email: jhm.vangastel@ziggo.nlNieuwe camera en telelens

Vogels en digiscopenPosted by Jan van Gastel 08 Aug, 2018 16:48:38
Ik was hard toe een aan nieuwe camera voor vogelfotografie. Ik heb gekozen voor een Panasonic G9 systeemcamera met een Panasonic 100-400 mm lens. De afgelopen dagen heb ik er wat mee lopen experimenteren, wat tot de onderstaande foto's leidde.

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto


Grotere foto
Grotere foto

grotere foto


grotere foto


grotere foto

grotere foto


  • Comments(0)//blog.janvangastel.nl/#post71

Vogels kijken en digiscopen in La Brenne 2016

Vogels en digiscopenPosted by Jan van Gastel 30 May, 2016 19:23:53
Mijn vogelvakantie in La Brenne was vorig jaar zo goed bevallen, dat ik ook dit jaar in in mei weer naar Le Brenne geweest, naar La Fosse aux Loups zoals vorig jaar. Nu drie weken later in het jaar dan in 2015. Helaas was het weer duidelijk minder: veel regen, maar dat mocht de pret niet drukken. In plaats van veel wandelen hebben we deze keer vooral de vele vogelhutten in het gebied bezocht. Het aantal vogels dat ik heb waargenomen was vergelijkbaar met vorig jaar: 89. Hoogtepunt waren de bijeneters langs de rivier de Creuse, nabij Scoury. De kolonie zit aan de Zuidelijke kant van de rivier en het is het beste die te benaderen vanaf de Noordkant, wat we - bij toeval - ook deden. Het was moeilijk digiscopen vanaf het talud van de rivier, tussen de takken van de vele bomen door, maar het lukte toch wat aardige foto's te maken.

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto

Meer foto's van de bijeneters zijn hier te vinden.

Bij de vogelhutten waren vooral veel kokmeeuwen te vinden. We troffen er verschillende kolonies aan, waarvan een vrij dicht bij de hut zat.  • Comments(0)//blog.janvangastel.nl/#post70

Boomkruiper

Vogels en digiscopenPosted by Jan van Gastel 27 Dec, 2015 20:03:04
De afgelopen paar dagen heb ik me toegelegd op het fotograferen - met mijn 300 mm telelens - van boomkruipers. Het zijn vogeltjes die niet veel lijken voor te komen, maar als je het geluid kent en je gaat er echt naar op zoek, blijkt dat er veel meer zijn dan aanvankelijk gedacht. Ten minste, dat is mijn ervaring. Maar er een mooie foto van maken is nog niet zo gemakkelijk. Tussen de bomen is het, zeker met het donkere weer van de laatste tijd, behoorlijk donker, dus ze moeten op een relatief lichte plek zitten. Verder zijn ze heel beweeglijk en zitten ze voor je het weet te hoog. En ze verdwijnen regelmatig naar de andere kant van de boom. Wat meevalt is, dat ze, als je maar stil staat, niet gauw wegvliegen, zodat je tamelijk dichtbij kunt komen.

Een echt mooie foto maken is me nog niet gelukt, maar de onderstaande zijn wel aardig. Binnenkort lukt het vast om betere te maken.

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto


Grotere foto  • Comments(0)//blog.janvangastel.nl/#post69

Waterspreeuw in Warken (nabij Zutphen)

Vogels en digiscopenPosted by Jan van Gastel 30 Nov, 2015 15:43:07
De weersvoorspellingen voor de ochtend waren gunstiger dan ik had verwacht. Een goede ochtend om naar de waterspreeuw in Warken te gaan gaan kijken en te proberen hem te digiscopen. Toen ik kij het water aankwam zag ik hem gelijk al zitten. Het was een erg beweeglijke vogel, maar soms zat hij ook enkele minuten stil en zong dan uit volle borst. Erg leuk. Het maken van foto's viel me nogal tegen. Deels door de beweeglijkheid van de vogel, maar vooral door het donkere weer en de steeds wisselende belichting, afhankelijk van de plek waar de vogel zich bevond. Niettemin lukte het om een paar aardige foto's te maken.

Grotere foto

Vaak bevond de vogel zich in het water. Regelmatig dook hij de sterke stroming in om voedsel te zoeken op de bodem van het ondiepe water. Hij verdween dan helemaal onder water. Meestal kwam hij met een gevangen waterdiertje weer boven.
Grotere foto

Grotere foto

Soms zat de vogel even te rusten op de kant. Meestal zat hij dan ook te zingen.
Grotere foto

Op de onderstaande twee foto's rust de waterspreeuw op het beton bij het bruggetje. Hij keerde daar regelmatig terug.
Grotere foto


Grotere foto

Soms ging hij niet helemaal het water in om voedsel te zoeken, maar stak zijn kop onderwater. Soms ook was dit het begin van een duik.
Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto


  • Comments(2)//blog.janvangastel.nl/#post68
Next »