Jan van Gastel's Vogel en Digiscoping Blog

Jan van Gastel's Vogel en Digiscoping Blog

Over dit blog

Dit blog gaat over het waarnemen en - voornamelijk - over het fotograferen en digiscopen van vogels, vooral in het werkgebied van de Vogelwerkgroep 'Het Gooi en Omstreken'. Fotograferen doe ik (sinds augustus 2018) met een Panasonic G9 camera met Panasonic 100-400 mm lens. Mijn digiscoop apparatuur: een Swarovski STX of ATX 95 mm telescoop en een Panasonic DMC GX7-camera met een 20 mm Panasonic Pancake Lens of een 30 mm Sigma lens, achter de telescoop geplaatst met een digidapter. Dit staat op een Gitzo G1327 statief en een Gitzo G2380 vloeistofkop. Deze setup geeft me een telelens-equivalent van 1200 tot 4200 millimeter.


Het formaat van de foto's in dit blog is nogal klein en de foto's zijn niet klikbaar. Daarom zet ik onder de meeste foto's een link om door te klikken naar grotere foto's in mijn 'Birding and Digiscoping' website (link naar deze site hieronder). Soms maak ik ook foto's met een 100-300 mm telelens op mijn camera.

Mijn websites:
Birding and digiscoping
Albums met vogelfoto's
Mijn vogelfoto's op Flickr
Astronomy


email: jhm.vangastel@ziggo.nlWaterspreeuw in Warken (nabij Zutphen)

Vogels en digiscopenPosted by Jan van Gastel 30 Nov, 2015 15:43:07
De weersvoorspellingen voor de ochtend waren gunstiger dan ik had verwacht. Een goede ochtend om naar de waterspreeuw in Warken te gaan gaan kijken en te proberen hem te digiscopen. Toen ik kij het water aankwam zag ik hem gelijk al zitten. Het was een erg beweeglijke vogel, maar soms zat hij ook enkele minuten stil en zong dan uit volle borst. Erg leuk. Het maken van foto's viel me nogal tegen. Deels door de beweeglijkheid van de vogel, maar vooral door het donkere weer en de steeds wisselende belichting, afhankelijk van de plek waar de vogel zich bevond. Niettemin lukte het om een paar aardige foto's te maken.

Grotere foto

Vaak bevond de vogel zich in het water. Regelmatig dook hij de sterke stroming in om voedsel te zoeken op de bodem van het ondiepe water. Hij verdween dan helemaal onder water. Meestal kwam hij met een gevangen waterdiertje weer boven.
Grotere foto

Grotere foto

Soms zat de vogel even te rusten op de kant. Meestal zat hij dan ook te zingen.
Grotere foto

Op de onderstaande twee foto's rust de waterspreeuw op het beton bij het bruggetje. Hij keerde daar regelmatig terug.
Grotere foto


Grotere foto

Soms ging hij niet helemaal het water in om voedsel te zoeken, maar stak zijn kop onderwater. Soms ook was dit het begin van een duik.
Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto

Grotere foto


  • Comments(2)//blog.janvangastel.nl/#post68